Το καρφί

BulletΟΤΑΝ το κατάλαβα ήταν αργά, πολύ αργά. Δεν υπήρχε πλέον χρόνος. Δεν ξέρω καν αν πρόλαβα να το συνειδητοποιήσω δηλαδή, γιατί η σφαίρα βυθιζόταν ήδη στο μέτωπο μου, μη γνωρίζοντας σε ποιο σημείο του εγκεφάλου μου θα προσκρούσει.

Ακολουθώντας τις οδηγίες της, έφτασα στο λιμάνι λίγο πριν τις έξι το πρωί. Ήταν τέλος Σεπτέμβρη, δεν είχε καλά καλά ξημερώσει και έκανε ψύχρα. Θυμάμαι σαν τώρα τη γιαγιά μου να λέει τέτοια εποχή πως «το καλοκαίρι είχε μόλις πάει να ξυπνήσει το φθινόπωρο». Δεν υπήρχε ψυχή. Μόνο ο γέρος καθόταν σε ένα παγκάκι και κοιτούσε προς τη θάλασσα. Δε φαινόταν να κρατάει κάτι στα χέρια. Η τσάντα βρισκόταν στο χώμα δίπλα του, τακτοποιημένη, παραλληλισμένη με τα πόδια του. Τον είχα συναντήσει άλλη μια φορά στο ταξίδι που κάναμε όλοι μαζί πριν από περίπου έξι μήνες. Και τότε είχε την ίδια τσάντα, αλλά την κρατούσε –ανακαλώ- σφιχτά με τα δυο του χέρια στο στήθος.

Τον πλησίασα και κάθισα δίπλα του δίχως να ανταλλάξουμε κουβέντα. Έδειχνε ακόμα πιο γερασμένος από την τελευταία φορά. Ισχνός, το σακάκι του κρεμόταν στους ώμους, τα μάγουλα του κοίλα. Και τότε γύρισε και με κοίταξε. Μόλις συνάντησε τη ματιά μου, τα κατάλαβε όλα. Την ψεσινή ηδονή, την αμαρτία, την αγάπη μου για κείνη, το αδιέξοδο, το αναπόφευκτο τέλος. Τα μάτια μου δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Κάθε δάκρυ και μια αποκάλυψη.

Έκανε να φύγει μα σαν κάτι να τον τράβηξε πίσω. Κοίταξε την τσάντα, την πήρε στα χέρια, την άνοιξε για να σιγουρευτεί, την έκλεισε ξανά και μου την έδωσε. «Θα την χρειαστείς», μου είπε. Όταν σηκώθηκε ξανά έδειχνε πλέον αποφασισμένος. Έφυγε χωρίς να κοιτάξει πίσω. Άλλωστε δεν είχε κάτι άλλο να δει. Κρατούσα  την τσάντα του στα χέρια μου και τον παρακολουθούσα να φεύγει προσπαθώντας να καταλάβω πώς φτάσαμε ως εδώ.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού. Είχα ζητήσει μια μέρα άδεια και έτσι αναχωρούσα με το πλοίο για ένα τριήμερο ξεκούρασης. Δεν είχα παρέα αλλά πάντα έβρισκα. Την είδα στο κατάστρωμα να προσπαθεί ψαχουλεύοντας στην τσάντα της να βρει αναπτήρα για να ανάψει το τσιγάρο της. Αν και δεν κάπνιζα, είχα συνήθως μαζί μου έναν. Της πρόσφερα τη φωτιά μέσα στη χούφτα μου κλεισμένη. Με το ένα της χέρι κράταγε το τσιγάρο και με το άλλο έπιασε το δικό μου. Ένιωσα το αίμα μου να κυλάει και η ζέστη της παλάμης της απλώθηκε γρήγορα σε όλο μου το κορμί.

Με γνώρισε στην παρέα της. Όλοι ήταν σχεδόν στην ηλικία μου εκτός από εκείνον. Έδειχνε τόσο μεγάλος που στην αρχή νόμιζα πως ήταν ο πατέρας κάποιου. Ενσωματώθηκα γρήγορα και έτσι πλέον πήγαινα μαζί τους παντού. Μου ξεκαθάρισε από την αρχή πως είναι μαζί του αλλά δεν είναι ερωτευμένη. Γύρευε κάτι άλλο, κάτι πιο δυνατό. Είχε προσπαθήσει και άλλες φορές να ξεφύγει αλλά με κάποιο τρόπο αυτός τη δέσμευε. Μάλλον την τρομοκρατούσε.

Τις επόμενες μέρες μου εκμυστηρεύτηκε την αλήθεια.

Ήταν και οι δυο τους δάσκαλοι. Αυτός είχε μόλις στις αρχές του σχολικού έτους μετατεθεί στο ίδιο σχολείο ως ο νέος διευθυντής. Στην αρχή τής άρεσε ο τρόπος που την κοιτούσε, που την έκανε να του μιλάει ώρες και να του ανοίγει την ψυχή της. Άργησε να καταλάβει πως αυτή ήταν η δουλειά του. Ήταν ένας από τους «ανακριτές». Στην τσάντα του δεν κουβαλούσε βιβλία ή ρούχα, αλλά μονάχα ένα όπλο και η μετάθεση του κι η γνωριμία τους αποδείχτηκε καθόλου τυχαία. Την χρησιμοποιούσε ως πληροφοριοδότη με αντάλλαγμα τη ζωή της. Βλέπονταν συνήθως αργά το βράδυ σπίτι της. Του έδινε πληροφορίες, έκαναν σεξ, κοιμόντουσαν και πριν το χάραμα αυτός έφευγε. Ένα βράδυ τής χάρισε ένα μενταγιόν από κεχριμπάρι. Μέσα του είχε ένα έντομο, μια αράχνη που τυλίχτηκε μέσα του και – αναπόφευκτα- βρήκε το θάνατο. Της είπε να το φοράει πάντα για να θυμάται πως δεν μπορεί να του ξεφύγει ποτέ.

Μου είπε πως δεν αντέχει άλλο αυτό που κάνει. Πρέπει άμεσα κάτι να αλλάξει. Προσφέρθηκα να τη βοηθήσω, χωρίς να ξέρω πώς. Της είπα απλώς «είμαι μαζί σου».

Όταν επιστρέψαμε από το ταξίδι, αν και είχαμε ο καθένας τη ζωή και τις υποχρεώσεις του, σιγά-σιγά και όσο περνούσε ο καιρός βρισκόμασταν όλο και πιο συχνά. Μιλάγαμε πολύ, για τα πάντα. Για την πολιτική, την κοινωνία, τα θέλω και τα όνειρά μας. Βλέπαμε σε ένα κοινό μέλλον. Τρώγαμε μαζί το απογευματάκι, κάναμε έρωτα συνήθως σπίτι μου και μετά έφευγε για το δικό της για να τον συναντήσει. Ένα βράδυ πριν φύγει μου είπε το σχέδιο της.  Τον είχε παρακολουθήσει από μακριά δυο-τρεις φορές που έφευγε από το σπίτι της. Ακολουθούσε ανελλιπώς την ίδια διαδρομή. Πήγαινε στο λιμάνι και καθόταν σε ένα παγκάκι περιμένοντας τον σύνδεσμο του. Πάντα πήγαινε μισή ώρα νωρίτερα από το ραντεβού και καθόταν χωρίς να κάνει τίποτα κοιτώντας απλώς τη θάλασσα. Με παρακάλεσε να πάω εγώ να τον συναντήσω το επόμενο πρωί στο λιμάνι. Αυτή θα είχε πάρει το όπλο μέσα από την τσάντα του και θα το είχε κρύψει κάπου, την ώρα που αυτός θα πήγαινε το πρωί στο μπάνιο για να ετοιμαστεί να φύγει. Το είχε σκεφτεί πολλές φορές, αλλά η ίδια δεν είχε τη δύναμη να το κάνει. Θα με έπαιρνε στο κινητό μόλις έφευγε το πρωί, να περάσω να μου δώσει το όπλο. «Και τι θα βάλεις μέσα στην τσάντα; Δε θα καταλάβει πως είναι πιο ελαφριά;» της είπα. «Κάτι θα βρω…» μου απάντησε.

Και τώρα τον έβλεπα που προχωρούσε στον δρόμο μπροστά μου. Απομακρυνόταν με αργά βήματα λες και ήξερε πως δεν είχε νόημα να προσπαθήσει να μου ξεφύγει. Από περιέργεια άνοιξα την τσάντα. Μέσα υπήρχε μόνο το κεχριμπαρένιο μενταγιόν της. Το έπιασα στα χέρια και είδα πως ήταν πολύ ελαφρύ. Δεν υπήρχε περίπτωση εκείνος να μην το είχε καταλάβει. Εκτός…

Και τότε μέσα σε μια στιγμή τα αντιλήφθηκα όλα. Πως εγώ ήμουν η «αράχνη». Εγώ ήμουν αυτός που δε θα ξέφευγε ποτέ. Εγώ είχα εγκλωβιστεί μέχρι θανάτου. Εγώ κάρφωνα τους φίλους μου σε αυτήν, μιλώντας της δήθεν αδιάφορα για τα καθημερινά γεγονότα της ζωής μου. Εγώ ήμουν το «καρφί» που τώρα πια δεν είχαν ανάγκη…

Έβγαλα το όπλο από την εσωτερική τσέπη, απασφάλισα και τον στόχευσα στην πλάτη.

Και τότε την είδα.

Leave your Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.