Ο Μέτοικος και η Συμμετρία – Τεύκρος Μιχαηλίδης

metoikosΟ Μιχαηλίδης σχεδόν πάντα στα μυθιστορήματα του, επιλέγει ένα κεντρικό μαθηματικό θέμα ή πρόβλημα και γύρω του χτίζει την πλοκή, βασισμένος και σε αληθινά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στο παρόν λοιπόν επιλέγει τη συμμετρία, μια ιδιότητα παρούσα παντού στη φύση, μια ιδιότητα που αν πάψει να υπάρχει, αρχίζει η καταστροφή…

Βρισκόμαστε περίπου στα 1973-74 στο Παρίσι. Κεντρικός ήρωας ο Δημήτρης Αποστολίδης, θυρωρός θεάτρου, τον οποίο ο αφηγητής συναντά σε διάφορα μέρη, πριν αποφασίσει να του μιλήσει από κοντά και να μάθει την ιστορία του. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο ασήμαντος φαινομενικά ανθρωπάκος που συζητά με τον κορυφαίο μαθηματικό της Γαλλίας -και ίσως έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο- Αλεξάντρ Γκρόθεντικ;

Ταξιδεύουμε χωροχρονικά από το Αντάπαζαρ της Μικράς Ασίας, στην Ιταλία στα χρόνια του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και καταλήγουμε και πάλι από κει που ξεκινήσαμε, στη Γαλλία της Κατοχής. Γνωριζόμαστε με κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής όπως τον Γκρόθεντικ, το κίνημα των Μπουρμπακί (ναι, είναι ελληνικό το όνομα, θα μάθετε το γιατί!), τις περιβόητες Πατημασιές στην Άμμο, δηλαδή τις επτά διαφορετικές κατηγορίες ευθύγραμμων μετασχηματισμών και τέλος τον αγαπημένο μου χαράκτη, ειδικό της συμμετρίας και ταλαντούχο μαθηματικό (χωρίς να το πιστεύει ή να το αποδέχεται) Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ ή αλλιώς Μώκι.

 (…) «Ξέρεις γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι;» του είπε μια μέρα ο Δημήτρης, που εκείνη την εποχή οι μόνες του γνώσεις σχετικά με τον έρωτα ήταν θεωρητικές, αντλημένες από τα βιβλία που καταβρόχθιζε όποτε του δινόταν η ευκαιρία. «Το γράφει στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, ένα από τα αρχαία κείμενα που μου δίνει κατά καιρούς να διαβάζω η σινιόρα Σάντρα, η δασκάλα που μου έμαθε Ιταλικά. Λέει λοιπόν εκεί μέσα πως τον παλιό καιρό οι άνθρωποι δεν ήταν χωρισμένοι σε άντρες και γυναίκες, αλλά ήταν ενιαία σώματα, αντρικό από τη μια μεριά και γυναικείο από την άλλη. Τα ανδρόγυνα αυτά σώματα ήταν απόλυτα συμμετρικά, το αρσενικό ήταν το συμμετρικό του θηλυκού και αντίστροφα. Κάποτε ο Δίας αποφάσισε να χωρίσει τα σώματα και έφτιαξε άντρες και γυναίκες. Έτσι γεννήθηκε ο Έρωτας: είναι η ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ανακαλύψει το συμμετρικό του και να ενωθεί ξανά με αυτό» (…)

Εκδόσεις Πόλις. Βαθμολογία 7/10

1 Comment

Leave your Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.