Η Επιβίωση του Πληγωμένου Αλόγου

Horse Attacked by a Lion 1769 by George Stubbs 1724-1806ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1972. Ήταν παντρεμένος εδώ και τρία χρόνια με την Ελένη του και δύο χρόνια πριν είχαν αποκτήσει τη Σοφία, ανήμερα των γενεθλίων του. Εγώ υπήρχα ίσως σαν μια ιδέα στο μυαλό του, ο γιος που θα ήθελε να αποκτήσει στο μέλλον, χωρίς να ξέρει πως μαζί με μένα θα ερχόταν και ο βιασμός της Κύπρου.

Δεν ήξερε πολλά. Ήξερε όμως πως ήταν συγγραφέας. Το ένιωθε πως γι’ αυτό ήταν προορισμένος. Είχε και μια δεύτερη αγάπη βέβαια, την τηλεόραση. Κάτοχος ήδη του πρώτου βραβείου σε μαθητικό διαγωνισμό διηγήματος, εκπαιδεύτηκε με υποτροφία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης στη σκηνοθεσία και την παραγωγή για την τηλεόραση. Στις σκηνοθεσίες του ήθελε να μιλήσει για το συγγραφέα. Στα διηγήματα του ήθελε να γράψει για τον σκηνοθέτη.

Ο Ανδρέας Αντωνιάδης, με τη συλλογή διηγημάτων του «Τα Πληγωμένα Άλογα» πήρε το βραβείο νέου συγγραφέα από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Θυμάμαι να πιάνω στα χέρια μου και την πρώτη αλλά και τη δεύτερη έκδοση, με το λευκό και το ματ γκρενά (σαν τα Dunhill που καπνίζει) εξώφυλλο που μου άρεσε να χαϊδεύω. Παρακινήθηκα όμως για όλα αυτά από την έκδοση που έχω στην κατοχή μου, την τρίτη έκδοση από την Εστία στην Αθήνα, που έχει ως εξώφυλλο τον εντυπωσιακό και ολοζώντανο πίνακα  του George Stubbs που βρίσκεται στην Tate Gallery και δείχνει ένα λιοντάρι να δαγκώνει με μανία ένα κατάλευκο άλογο…

– Ξέρεις ο Μπέρναρ Σω λέει πως οι άνθρωποι κοιτάζονται πάντα προφίλ… Κάτι τέτοιο… νομίζω… Το πιστεύεις;

Δεν είχε διαβάσει Μπέρναρ Σω κι ούτε την απασχολούσαν οι φιλοσοφικές διαθέσεις του Μάρκου. Μα αυτό την έκανε να θυμηθή πως κάπου –δε θυμόταν ακριβώς που- είχε διαβάσει πως δεν έπρεπε οι άνθρωποι να σκοτώνουν τα πληγωμένα άλογα. Κι αυτή ακριβώς τη στιγμή, ένιωθε η Κλειώ σαν ένα πληγωμένο άλογο που το σκότωναν…

Είχε ακούσει κάπου πως τα πληγωμένα άλογα δεν πρέπει να τα σκοτώνεις. Και έγραψε γι’ αυτά. Έγραψε για όλους εμάς που πληγωμένοι οφείλουμε να συνεχίσουμε. Οφείλουμε, για αυτούς που μας πλήγωσαν και για αυτούς που θα συνεχίσουν την πορεία τους, πληγωμένοι πλέον από μας.

Σημείωση: Ο Ονειροκρίτης αναφέρει πως αν δεις πληγωμένο άλογο, οι φίλοι σου θα έχουν προβλήματα. Δε μας λέει όμως τι γίνεται αν το πληγωμένο άλογο είσαι εσύ…

3 Comments

Leave your Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.